Search

Tags

Custom Menu

Hogyan kezdődött a FloraArt története

Hogy is kezdjem? Sziasztok, Flóra vagyok.

Történetem tipikusnak mondható: 2015-ben anyuka lettem és az itthon töltött kisbabás időszak alatt kreatív energiáim felgyülemlettek és egy teljesen új üzemmódba kapcsolt az agyam. 2018-ban, amikor kislányom már akkora lett, hogy közösségbe került, hirtelen válaszút elé kerültem. Visszamegyek közgazdasági végzettségemmel irodai munkát végezni vagy egy "szabadabb időbeosztás" mellett voksolok, vállalkozó leszek. A vállalkozás ötlete már 2016-2017-ben megszületett, nagyon sokat tervezgettük itthon férjemmel, bele merjek-e vágni és ő mindig támogatott, bátorított.

Honnan jött a lézervágás és lézergravírozás ötlete? A horgolásból. Ez most nagyon érdekesnek hangozhat, pedig így van. Láttam egy videót youtube-on, ahol egy csaj kézzel, vastag fonalból sálat köt magának. Nagyon tetszett, olyan egyszerű volt. Anyukám tudott kötni és próbált is megtanítani, de soha nem ment, el lett könyvelve, hogy nincs valami jó kézügyességem.

Elkészítettem az említett youtube-os sálat, de igazán nem tetszett a végeredmény, egy halom fonalnak tűnt összekuszálva, a karon való kötés miatt elég elnagyolt volt. De mégis akartam magamnak valamit készíteni és kötés helyett egy csomó horgolós videót néztem, főleg angolul. Hamarabb ismertem meg a horgolós kifejezéseket angolul mint magyarul, de hogy tökéletesítsem a tudásomat, vettem egy-két könyvet is, hogy megtanuljam a pálcákat, egy ráhajtásos, a soremeléseket. A sál és sapkahorgolás helyett viszont a lakásdekorációk kezdtek érdekelni. Akinek most valami nagymamás dolog jut eszébe, guglizzon rá, hogy mennyire modern, letisztult tárolók, szőnyeges és táskák készülnek vastagabb fonalakból. Ezekben az években jöttek be Magyarországra is a pólófonalak, zsinórfonalak és engem is teljesen magával ragadott a táska és kosárhorgolás.

Ezeket remekül ki lehet egészíteni úgy, hogy fa és textilbőr alapra horgoljuk őket. A textilbőrt magamnak késztettem kézzel, a fát viszont nyilván nem tudtam. Még pontosan megvan a fejemben a pillanat, amikor a férjem mondta, hogy ezt lézervágással lehetne készíteni. Én sosem voltam egy technikai beállítottságú ember, nem is hallottam még erről a technikáról, ha láttam is ilyen módszerrel készült terméket, azon sosem gondolkodtam el, hogy vajon milyen eszközzel készülhetett. Ekkor Pinteresten szintén angol alkotókat nézegetve elámultam, hogy mennyi mindent lehet így készíteni, elvarázsolt az egész, magába szippantott. Az alkotás öröme pedig egyenesen függőséget okoz, véleményem szerint mindenkinél, aki megtalálja a neki való technikát. Én sem a kézügyességemről voltam híres, a varrástól egyenesen ideges leszek, a kötés sosem ment és más művészeti ágak sem raboltak el. A horgolás viszont feltölt, kikapcsol, folyton új kihívásokat kerestem benne és hajtott a vágy, hogy a hozzá való alapokat magamnak készítsem el a saját elképzeléseim alapján. A horgolható fa alapjaim formáját magam terveztem meg, amit sok kísérletezés előzött meg, hiszen a rajzprogramban megtervezett alakzat nem mindig hozza azt a kivágott próbadarabban, ami korábban fejben megszületett. Végül a  tökéletesített fa alapom a Szellemi Tulajdon Nemzeti hivatalától formatervezési mintaoltalmat kapott.

Bár mára más termékek viszik a főszerepet a webáruházamban, az alap mégiscsak ez, megtalálható több fonalat árusító webáruház kínálatában is és ezekre az együttműködésekre nagyon büszke vagyok.

Később mesélek arról is, hogy az első részben miért is tettem idézőjelbe a "szabadabb időbeosztás"-t.

Újabb poszt
Translation missing: hu.general.search.loading